Gezocht: startups, scale-ups en grown-ups met innovatieve (technologische) oplossingen voor een slimmere, duurzamere en gezondere woon- en werkomgeving

Challenge info

Dagen Uur Minuten

Deadline: 09 april 2020 voor 17:00
Reward: Matchmakingevent met 20 deelnemende bedrijven, gemeentes & woningcorporaties

Upload your pitch!

Share challenge

Matchmakingevent met 20 deelnemende bedrijven, gemeentes & woningcorporaties

Nog 10 dagen

Smart Sensor Challenge

 

Vanuit het innovatie ecosysteem voor de bouw- en vastgoedsector van Nederland, Holland ConTech & PropTech, hebben 20 bedrijven zich verenigd om op zoek te gaan naar de meest innovatie en relevante oplossingen om woon- en werkomgevingen slimmer, duurzamer, gezonder en veiliger te maken in de Smart Sensor Challenge.

 Waar zijn de bedrijven naar op zoek? (Technologische) oplossingen om een gebouw e/o woning slimmer, duurzamer, gezonder e/o veiliger te maken. We zijn op zoek naar oplossingen op 3 verschillende niveau's:


1. Sensor-, hardware oplossingen, die met de juiste metingen inzicht kunnen geven in de duurzaamheid en gezondheid van een gebouw, woning e/o openbare ruimte;
2. Platformen/software die de data uit kunnen lezen, op kunnen slaan en er werkbare inzichten van kunnen maken;
3. Services/app die de gebruiker in staat stelt om gedrag aan te passen o.b.v. de data.

 

Voorbeeldvragen

 • Welke 'nieuwe' diensten kunnen aan de hand van verzamelde data ingezet worden?
 • Grote kostenpost voor vastgoedeigenaren is onderhoud van hout. Hoe kunnen bijvoorbeeld sensors of andere technieken ervoor zorgen dat we van tevoren weten welke schade waar ontstaat?
 • Hoe kunnen we de productiviteit van kantoorpersoneel verhogen?
 • Hoe kunnen we waterschade voorkomen (als grootste schadepost voor opstal)?
 • Hoe kunnen bewoners overtuigen om sensoren in woningen te zetten in de wetenschap dat onderhoud en schade geen top of mind is voor bewoners en issues m.b.t. AVG/privacy?
 • Hoe kunnen we als vastgoed ontwikkelaars & -bouwers een garantie geven op het binnenklimaat in woningen e/o kantoren?
 • Reparatieverzoeken aan hang- en sluitwerk en sanitair staan in de top 10 van reparatieverzoeken in kantoren/woningen. Hoe kunnen we hier efficiënter mee omgaan?
 • In 2021 wordt een nieuwbouwcomplex gebouwd, bestaand uit 68 appartementen in Delft. Hoe maken wij dit complex klaar voor de toekomst? Centraal staat het ondersteunen van de bewoners d.m.v. bijvoorbeeld sensoren om te meten of bewoners nog in orde zijn, automatische verlichting voor in de nacht om vallen te voorkomen en bijdragen aan het levensloopbestendig maken van deze woningen.
 • A+, een samenwerkingsverband van 8 woningcorporaties, investeert in all-electric woningen met o.a. warmtepompen, boilers, mechanische ventilatie, zonnepanelen en infrarood warmtepanelen. Deze installaties bevatten voor een deel al sensoren en voor een deel niet. A+ heeft nog geen tool voor het verzamelen, analyseren en monitoren van sensordata, ook zijn niet alle installaties voorzien van sensoren. De woningcorporatie wil het verbruik en de opwek van energie van alle woningen kunnen volgen om haar duurzaamheidsinvesteringen te optimaliseren en de performance van de installaties te monitoren.

 


Waar zijn de vastgoed & bouw bedrijven niet naar op zoek?

 • Oplossingen die alleen nog maar in ideefase zitten.
 • Vendor lock-in oplossingen.

 


Wat is er te winnen?

 • Netwerk & podium: Matchmakingevent met de 20 deelnemende bedrijven, gemeentes & woningcorporaties
 • Kansen op pilots, leads e/o leveranciersovereenkomsten bij een of meerdere bedrijven, gemeentes & corporaties
 • Introductie bij Achmea Innovation Fund

 


 

Heb je nog inhoudelijke vragen? Stel ze op de discussion page.

 
Jullie pitch (max. 5 A4/ 15 slides)

A. Geef een zo helder mogelijke beschrijving van jullie innovatieve oplossing/product (max. 2 A4).

 • Welke (maatschappelijk) probleem los je op?
 • Voor welke doelgroep?
 • Op welke technologie is de oplossing gebaseerd?
 • Hoe ziet de dataflow eruit? Van sensor, naar gateway, naar database, naar reporting tool (architectuur)
 • Wie is de eigenaar van de data? Hoe zit het met de privacy van de data van de gebruikers?
 • Wat is de taal van de sensor? Protocol (Bluetooth, zigbee, wirepas, other)
 • Hoe wordt een evt. sensor gevoed? Draadloos of bedraad? (Batterij, power, POE, other)
 • Indicatie kosten

B. Beschrijf aan de hand van een businesscase of succescases de toegevoegde waarde van jullie oplossing (max. 2 A4).

C. Geef aan op welk strategisch niveau jullie de oplossing bieden (1. sensor/hardware; 2. platform/software; 3. service/app)


D. Geef een korte beschrijving van jullie team (max. 1 A4).


De pitch mag in vrije vorm worden ingediend (presentatie/slide deck, briefvorm), maar moet als pdf-bestand (liggend of staand A4) worden geüpload (max. 30MB). Video’s, voorbeeldwebsites, etc. kunnen daarin worden opgenomen als link.

 

Pitches in English are allowed.
 


Voorwaarden

 • Ingeschreven bij de KvK (of gerigistreerd in een ander land)
 • De innovatieve oplossing voldoet aan alle geldende wet- en regelgeving
 • Kunnen demonstreren van een werkend prototype/product/dienst
 • De oplossing moet schaalbaar zijn

 

Timeline

 • 2 maart 2020: Lancering challenge
 • Vrijdag 9 april 2020 17:00u: Deadline challenge
 • Vrijdag 17 april 2020: Selectiesessie met de 20 deelnemende bedrijven
 • Begin mei: Matchmaking Event. Live-pitch/ kennismakingsgesprekken
 • Vanaf mei 2020: uitwerking mogelijke samenwerking

Wil je updates ontvangen van deze challenge?

RUUD hennep 04-03-2020
Geachte, Graag wilde ik weten hoe zwaar de eis telt dat er minimaal 1 betalende klant gebruik dient te maken van het aangeboden product?

Holland Contech & Proptech 04-03-2020
Dag Ruud, bedankt voor je reactie. Het is belangrijker dat de oplossing schaalbaar is. Dus mocht er nog niet een betalende klant zijn, maar wel schaalbaar dan kun je meedoen. Groeten Stephanie

Anne van Rossum 06-03-2020
"A+, een samenwerkingsverband van 8 woningcorporaties, investeert in all-electric woningen met o.a. warmtepompen, boilers, mechanische ventilatie, zonnepanelen en infrarood warmtepanelen. Deze installaties bevatten voor een deel al sensoren en voor een deel niet. A+ heeft nog geen tool voor het verzamelen, analyseren en monitoren van sensordata, ook zijn niet alle installaties voorzien van sensoren. De woningcorporatie wil het verbruik en de opwek van energie van alle woningen kunnen volgen om haar duurzaamheidsinvesteringen te optimaliseren en de performance van de installaties te monitoren. " Dit klinkt alsof het oplossingen kan gebruiken die al op de markt zijn. Wat is precies hier de uitdaging? + Het ontsluiten van sensoren die oude/bijzondere protocollen gebruiken? + Eisen rondom het dashboard of de analyse die moet worden gedaan? + Het kunnen monitoren van krachtstroom?

Holland Contech & Proptech 06-03-2020
Beste Anne, dank voor je vraag. De oplossingen kunnen zeker al op de markt aanwezig zijn. En de uitdaging is zo breed zoals jij hem nu bevraagt. We zijn op zoek naar de beste manieren van monitoren, meten en analyseren van energie. Indien jullie hier een oplossing voor hebben, adviseer ik je aan te melden via deze site. Ik zal tevens jouw vraag doorsturen naar A+ en mochten zij meer in detail antwoord kunnen geven, dan laat ik jou dat asap weten. Groet Stephanie

Holland Contech & Proptech 09-03-2020
Dag Anne, Ik heb nog wat meer in detail antwoord ontvangen vanuit A+. Zij gebruiken geen bijzondere protocollen als het gaat om relatief nieuwe installaties. Doel van deze challenge is om de data die deze sensoren leveren te vertalen naar informatie over opwek en verbruik van energie, maar ook informatie over de werking van de installaties (bijv storingen). Daarnaast hebben ze ook nog geen oplossing voor een goed (wifi) netwerk voor de installaties. Vriendelijke groet, Stephanie Duque

Maarten Durie 09-03-2020
Een eis is om ingeschreven te zijn in het KvK. Geldt een Belgisch geregistreerde BTW nummer ook?

Holland Contech & Proptech 10-03-2020
Beste Maarten. Belgisch geregistreerd BTW is prima. Vrgr Stephanie

Jacco Schipper 18-03-2020
Zelf heb ik geen product/concept voor deze challenge, maar als industrieel product ontwikkelaar kan ik jullie helpen bij het optimaliseren/verbeteren van de hardware en 3D visualisaties. Denk aan het optimaliseren voor (serie) massa productie, ergonomische details/detaillering, assemblage/bevestiging en product visualisaties voor de pitch en voor marketing. Mochten jullie interesse hebben als bedrijf of als organisatie. Trek gerust aan de bel, ik help graag start-ups, scale-ups & grown-ups. Met vriendelijke groet, Jacco Schipper JS Product Ontwikkeling www.jsproduct.nl info@jsproduct.nl

Holland Contech & Proptech 19-03-2020
Dag Jacco, Bedankt voor je bericht. We zijn inderdaad meer op zoek naar oplossingen die danwel de hardware of de software bieden om gebouwen, woonomgevingen slimmer te maken. Maar prima dat jij hier jouw services kenbaar maakt. Mochten er geïnteresseerden zijn dan weten ze jou te vinden. Vriendelijke groeten Stephanie Duque

Erwin de Moel 27-03-2020
Beste meneer/mevrouw, gezien alle ontwikkelingen rondom het Corona virus vraag ik me of of deze challenge nog steeds met dezelfde deadline doorgaat. Is dat zo?

Holland Contech & Proptech 27-03-2020
Beste Erwin, ik begrijp je zorgen maar we zijn voornemens om de challenge gewoon door te laten gaan met de bestaande timing. Alle 20 vragende bedrijven zijn het hier ook mee eens. We zullen alleen de selectie sessie en pitchsessie met winnaars online organiseren. Hier worden jullie na 17 april van op de hoogte gebracht. Fijne dag! stephanie

Erwin de Moel 28-03-2020
In de omschrijving staat een deadline van "Vrijdag 9 april 2020 17:00u: Deadline challenge", maar 9 april is een donderdag. Ik neem aan dat dit donderdag 9 april moet zijn? (aangezien dat ook matcht met de aftellende klok)

Holland Contech & Proptech 28-03-2020
Dag Erwin de deadline is donderdag 9 April. Groeten stephanie

Log in of Registreer om je vraag te stellen.
Er zijn (nog) geen updates geplaatst.
Log in of Registreer om je pitch te uploaden.

Andere challenges

Alle Challenges

Mis nooit een challenge!